Egy kis boszorkánysággal mindenre rájöhet az ember, még arra is, hogy kinek milyen kenőzsír kell.

Halloween partit tartottunk a cégben. Úgy döntöttünk, hogy bár nem vagyunk feltétlen hívei ennek a szokásnak, egy kis ünnepi hangulatot, illetve felszabadultságot azért ég okozhat nekünk a szürke hétköznapokban. Azt találtuk ki, hogy minden ételt és italt megpróbálunk e tematika alapján kitalálni, valamint csak úgy, mint karácsonykor, most is felírjuk egymás neveit kis papírokra és kihúzzuk őket egy kalapból, majd a húzottunk számára kitaláljuk a legmegfelelőbb ajándékot és megajándékozzuk vele. Ennek megint csak nem kell óriási dolognak lennie, pont elég, ha személyes.

Ez így is történt. Az egyik nap ez egyik munkatársunk körbe járt egy kalappal és mindenkinek húznia kellett. Ez az ünnepség hetének elején volt hétfőn, és péntekre kellett az ajándékot összeszedni. Az én húzottam Karcsi egy olyan kollega volt, akiről tudtam, hogy imádja az autóját, motorját bütykölni otthon és ki tudja, hogy miért, de ezzel tölti a legtöbb időt az irodán kívül. Ez egy jó kiinduló pont volt, de még korántsem volt elég ahhoz, hogy a jó ajándékot meg tudjam neki vásárolni.

Ezért kidolgoztam egy taktikát. Nem túl feltűnően, de igyekszem körülötte lenni az ebédszünetekben vagy bármi olyan esetben, amikor nem a munkára kell figyelni és kihúzni egy kicsit többet belőle a hobbijáról, arról, hogy esetleg van e bármire szüksége a kis garázs műhelyébe, egyszóval bármi, ami kicsivel személyesebb, mint egy bögre, egy doboz csoki, vagy egy pár zokni.

A rákövetkező napokban sikerült pár extra információt megtudnom Karcsi hobbijával kapcsolatban valamint egy kicsit sikerült jobban is megismerni. De még mindig nem volt elég információm. Azt már tudtam, hogy valamilyen autós, szerelős témával kapcsolatban kell ajándékot találnom. Már két nap eltelt, de még mindig kevés volt az infó. Majd csütörtökön végre elejtett egy kis morzsát, valamilyen kenőzsírral kapcsolatban. Elkezdtem egy kicsit jobban odafigyelni, majd kérdezősködni, hogy mi is az a kenőzsír, mihez is kell pontosan és miért szeretne ilyet. Ő szépen elkezdett felvilágosítani, hogy hát erre, meg arra jó és mennyire szüksége lenne rá, de sajnos pont semmi ideje arra, hogy szerezzen magának, stb. Egy szóval egyszer csak az ölembe hullott a tökéletes ajándék. Már csak utána kellett keresnem, hogy honnan tudok megfelelő, Karcsinak a legjobb kenőzsírt találni. Elkezdtem keresgélni az interneten, ahol rátaláltam egy honlapra, amely többféle kenőzsírt árul és részletes leírást is ad róla. Egy kicsit belemerültem a részleteibe és megpróbáltam megfogalmazni magamban olyan keresztkérdéseket, amellyel még jobban specifikálni tudom a terméket. Mert azzal sem jár jól, ha rosszat veszek.

Ezeket a kérdéseket nem is tagolnám, ami azt illeti, tekintettel arra, hogy semmit nem konyítok az ilyen dolgokhoz, kicsit olyan volt megtanulni, mint egy egy olyan tárgyból felkészülni egy vizsgára, amiről tudod, hogy soha nem lesz rá szükséged, amúgy sem érted, de muszáj átmenni. Tehát gyorsan bemagolod és utána, ahogy kijöttél a vizsgáról, már el is felejtetted. Na, az erre irányuló kérdéseim is ehhez hasonlóak voltak, már nem is emlékesze, hogy mit kérdeztem. A lényeg, hogy összejött a tervem és a kérdéseimmel sikeresen leszűkítettem a kört és ezzel már ki tudtam választani a megfelelő kenőzsírt. Nem volt más hátra, mint megrendeli és megajándékozni vele Karcsit.

A Halloween parti napján meg is érkezett a termék, még pont volt időm becsomagolni és feldíszíteni. Az ünnepség egészen jól sikerült, finomak voltak az ételek és az italok, jól fel lett díszítve az iroda én pedig úgy döntöttem, hogy mi másnak öltözhetnék, mint boszorkánynak, ha már ilyen „boszorkányos” módon sikerült kinyomoznom, hogy milyen kenőzsírt vegyek a kollegámnak.

Karcsi nagyon örült az ajándékának és elképesztően hálás volt. Nem csak azért, mert az ajándékra szüksége volt, hanem, mert nagyra értékelte azt az erőfeszítést, amit érte tettem, annak ellenére, hogy nem ismerjük egymást annyira, mégis vettem a fáradságot, hogy utána járjak, milyen ajándékot szeretne és nem letudtam egy férfi szépségápolási csomaggal.