Ausztriai munka, boszorkányokkal a szomszédban

Külföldön dolgozom, már majdnem 5 éve. Az elején elég sok munkahelyem volt, szezononként majdnem mindig másik. De mára megtaláltam a megfelelőt, így nincs miért másikat keresnem. Neked megvan már a megfelelő külföldi munkád?

A külföldi munka

Persze nem ide születtem, sőt rokonaim sincsenek ide kint, egyszerűen csak így hozta a sors. Kilátástalan volt az otthoni helyzet, ezért döntöttem a külföldi munka mellett.mountain-424198_640

24 éves voltam, amikor legelőször külföldi munkát kerestem. Az egyik haverom akkor már volt kint, és ő mesélt róla.

Lehetőség van szakácsként, pincérként, vagy mosogatóként elhelyezkedni. Ő szakácsnak ment ki, és egész jó helye volt. Gondoltam, ha ő kibírta kint, akkor én miért ne bírnám?.

A munkakeresés

A haverom, ez az ausztriai munkaközvetítőn keresztül talált magának külföldi munkát. Neki nem is kellett bajlódnia a kereséssel, csak a kért dokumentumokat kellett bevinni.

Nekem pincér végzettségem van, így szakmával, könnyen találok majd külföldi munkát. A nyelvet beszélem, hiszen ezt tanultam középiskolában is.

A munka keresés egy igen egyszerű folyamat. Felkerestem én is ugyan az a munkaközvetítő céget, mint amit a haverom Béla. Velük közösen egyeztetve megbeszéltünk mindent, és azt is, hogy mi szükséges a kimenetelemhez. Mivel még nem voltam soha ilyen helyzetben, így nem tudtam, hogy hogyan működik a dolog. Először is megbeszéltünk egy találkozót, ahol mindent meg tudunk vitatni. Elmondták, hogy milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy tudjak munkát vállalni.

A választék

Mivel fiatal, és szakmával rendelkező vagyok, így számos ajánlatot kaptam, miután kiközvetítettek. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi levelet fogok kapni. Igaz volt közte olyan is, akik csak vissza jeleztek, hogy most nem keresnek alkalmazottat, de ezen kívül is számos lehetőséget kaptam.

Miután kiküldték az önéletrajzomat, folytok kaptam az emailokat. Már nem emlékszem a pontos számukra, de több száz darabot kaptam. Volt köztük 3 csillagos is, de egészen sok, 5 csillagos hotel is. Persze igen csak kecsegtető volt az ajánlatuk, de mégsem terveztem, hogy rögtön elsőre egy ilyen nagyszínvonalú hotelbe menjek. De ezen még volt időm bőven gondolkodni, hiszen a válasz levelek csak úgy záporoztak visszafelé.

Végül egy kisebb panzió mellett döntöttem elsőre. Egy kisebb városban, ahol azért reméltem, hogy van élet. Elsőre nem is volt rossz választás, de nem tudtam elképzelni, hogy sokáig itt éljek. Hogy miért? Mert olyan kisvárosi volt. Rájöttem, hogy nem is kell tartanom a nagyobb hotelektől, hiszen mindegy, hol dolgozik az ember, mert dolgozni mindenhol kell, mindegy, hogy kicsi a hely, vagy nagy.

A munkahelyeim

Mint írtam, kis helyen kezdtem. A sok munkahelyem közül csak az egyik. Voltam 5 csillagos hotelben, de 4 csillagosban is.

A mostani helyem, ahol már 2 szezont lehúztam egy csodás hely. Télen egy síparadicsom, nyáron pedig rengeteg turista jön csak azért hogy a hegyekben töltsön egy kis időt. Ebben a városban van élet, így ha nem dolgozom, akkor is el tudom ütni az időt. Persze sok sportot én is kipróbáltam már. Itt is ugyan olyanok az emberek, mint itthon. Persze vannak furák is, meg normálisak. A hotel szomszédságában van valami boszorkányos, vagy milyen bolt. Még soha nem voltam bent, szerintem olyasmi lehet, mint régen a „hülyeségek” boltja. De egyszer bemegyek, és körülnézek.

A két szezon között néha hazalátogatok egy kicsit, ilyenkor én is pihenek. Még egy pár évig azt gondolom, hogy kint maradok, hiszen éves állásom van. Végre sikerült ezt is elérnem, és ez által a többi tervem is valóra válhat majd.