A padlófűtés nem boszorkányság!

Hagyományosan minden Halloweenkor eljön az ideje az éves boszorkánytalálkozónak. Mit is jelent ez? Semmi véresen, vagy varázslatosan komolyat, csupán az évenkénti fix találkát gyerekkori barátnőmmel, Borcsával. Vannak olyan kamaszkori hobbik, szabadidős tevékenységek, amiket kinő az ember felnőtt korára: nekünk azonban nem sikerült ezt a megtenni a boszorkányság iránti rajongásunkkal. Minden év Halloweenján újra tizenéves kamaszok leszünk, akik vastag, boszorkányos sminkben, durva fekete parókában isszák boszorkányos koktéljaikat, horrorfilmeket nézve.

Persze, az ilyen alkalmakkor olyan boszorkányosan hétköznapi dolgokról is szó esik, mint költözés, ház vásárlás, fűtés… Borcsa és a férje most jutottak el oda, hogy szeretnének közösen egy kis házat venni, nem túl messze a fővárostól, de azért vidéken. Meg is találták a tökéletest, az álomházat, egy a bökkenő: a fűtési rendszere borzasztó elavult, teljesen ki kell cserélni. Most azon dilemmáznak, hogy elektromos padlófűtést csináltassanak e. Napok óta csak számolgatnak, hogy megérné a beruházás a fűtésszámla jegyében, és ennyi négyzetméter meg ilyen magasság… Persze körülöttük mindenki okoskodik, hogy a szobák számát, meg a falak vastagságát figyelembe véve és köbgyököt vonva, aztán négyzetre emelve, és így tovább, és így tovább. Azt se tudják már, hol áll a fejük.

Szerencséje van Borcsának, mert három hónappal ezelőtt öcsémék ugyanúgy lefutották ezeket a köröket, amiket most ők, és rátaláltak a tökéletes megoldásra: a padlófűtés kalkulátorra. Mert tényleg annyi szempontot kell az embernek figyelembe vennie, hogy szakember segítsége nélkül képtelenség kiszámolni, hogy mennyibe kerülne a beruházás, túl sok a befolyásoló tényező. Borcsa nagyon megörült, így megállítottuk a horrorfilmet, és gyorsan rácsörögtem a tesómra, hogy küldje már el legyen szíves a padlófűtés kalkulátort, amit ők használtak.

A honlapot megnyitva egy egyszerűen kezelhető, letisztult stílusú oldal fogadott minket, ahol könnyen megtaláltuk azt, amit kerestünk. Rögtön az elején megadtak néhány körülbelüli adatot, a korábbi árajánlat kérésekből kiindulva, hogy ennyi meg ennyi négyzetméterre, milyen összeghatárban lehetséges elektromos padlófűtést csináltatni. Leírták, hogy a beruházás akkor térül meg igazán, ha napelemekkel is felszerelik a házat, de ez Borcsáéknak szerencsére nem probléma, mindenképpen szerettek volna napelem paneleket a kis házikóra, vagy akár a kertbe.

Az információ áradat végén pedig ott várt ránk a padlófűtés kalkulátor: pontosan meg kellett adni, hogy már meglévő, vagy épülő félben lévő ingatlanról van e szó, hány négyzetméter, ez hány helyiség, ezután le kellett írni a helyiségeket, ami Borcsáék esetében egy kis előszoba, nappali, konyha, fürdő, egy és egy fél szoba. Itt lehetősége volt jelezni azt is, ha például az előszobába nem szeretnének padlófűtést csináltatni. Ezután már csak a termosztátok számát és a személyes adatokat kellett megadni.

Borcsa nagyon izgatott volt, miután elküldtük az ajánlatkérést, nem is fejeztük be végül a filmet. Inkább kevertük egy új boszorkányosan jó koktélt, és megünnepeltük, hogy ismét egy lépéssel előrébb vannak közös életükben. Reméljük, hogy a jövő évi boszi-bulit már a meleg padlón ücsörögve tarthatjuk…