A nyári gumi nem boszorkányság

Bárki akinek jogosítványa és autója van tudja, hogy nagyon fontos a nyári és téli gumi folyamatos cserélése, nem hiába találták ki azokat és úgy magát a “rendszert” sem. Tudom, sok kifogás lehet, de szükségességégét nem vonhatja senki kétségbe. A leggyakoribb kibúvó a nyári gumik beszerzésére általában az szokott lenni, hogy a téli nyáron is tökéletesen megy, akkor meg felesleges a csere és a beszerzés, de ez egyáltalán nem így van. Nem, nem azért kell, hogy a gyárak és forgalmazót egy újabb vagon pénzt tudjanak lehúzni az autótulajdonosokról, hanem pont, hogy a hasznukra válik a csere. Ha nyáron téli gumit használnánk, akkor igazából nemcsak, hogy annak a kopását gyorsítanánk, hanem a féknyomással is hamar problémáink lennének. Az is fontos, hogy egyforma gumik legyenek a két tengelyen annak érdekében, hogy az autó mindkét oldala azonosan “működjön,” ha nagyon sarkalatos szeretnék lenni és leegyszerűsíteni a dolgot.

A múltkor épp egy hasonló beszélgetésbe bonyolódtam az egyik munkatársammal, aki sokáig abban a hitben volt, hogy bizony a téli és nyári gumik igazából nem sokkal különböznek egymástól, így végig kellett mennünk a részleteken vele is. Majd miután megmagyaráztam, hogy mi hogyan működik derült ki, hogy az egyik kollégánknak volt egyszer egy ehhez kapcsolódó balesete egy pár évvel ezelőtt. Elmondta, hogy még egyetemista volt, mikor az első autóját vette, még egyetemista volt és nagyon sokáig spórolt az autójára, mire meg tudta engedni magának a vásárlást. Aztán ahogy használta, a télből hirtelen tavasz, majd nagyon hamar nyár lett, neki pedig nem volt pénze új gumikat venni, ezért addig használta a téli gumijait, ameddig csak tudta. Nos, az “ameddig csak tudta” rész akkor vált valósággá, mikor egyik útja során a bal hátsó gumija kilyukadt és egy hajszál híján belement egy előtte álló autóba. Annyi szerencséje volt, hogy lassan ment és volt ideje tompítani a dolgot, így még időben megállt, mielőtt komolyabban összeütköztek volna. Az autóját így is javítani kellett és ott derült ki, hogy bizony a dolog okozója az elkopott gumi volt, azóta pedig a kollégám is mindig ügyel arra, hogy az adott évszaknak és időjárásnak megfelelő gumival szerelje fel autóját.

Mivel egy ilyen kiegészítő is egy kisebb beruházásnak számít, szerintem fontos, hogy mindig a lehető legjobb áron jussunk hozzá a termékekhez. A lehető legjobb ár viszont nem azt jelenti, hogy az ár a minőség rovására menjen a “mindegy, egyre megy” elv alapján. Ezért szoktam a gumidiszkont.hu oldalról vásárolni, amikor épp aktuálissá válik a csere, mert tényleg megbízhatóak és eddig még mindig csak pozitív élményem volt a vásárlással, amit semmi másra nem cserélnék. Arról meg már nem is beszélve, hogy akárhány egyéb oldalt néztem, ők tudták számomra mindig a legjobb árakat ajánlani.